Find en dressursadel som passer til rytteren

I dag lever vi i en verden, hvor image er ekstremt synligt og dette går desværre nogle gange ud over vores kære heste.

Hvad er vigtigst, når man skal vælge en dressursadel til rytteren

Det er vigtigt at være opmærksom på, at denne del af sadelvalget kun handler om, hvordan man vælger den korrekte sadel til rytteren og ikke om at finde en sadel, som ligger korrekt på hesten.

En sadel skal ligge i balance, for at hesten kan yde optimal (du kan læse mere på – https://dressursadel.dk/dressursadel-hvordan-skal-den-ligge), men selvom din sadel ligger i balance på staldgangen eller uden rytter, så gør den det ikke nødvendigvis, når der kommer en rytter op og sidde i sadlen. Hvis en rytter er for stor eller for lille til en sadel, så bliver vægtfordelingen i sadlen flyttet enten frem eller tilbage i sadlen.

Hvordan måler man størrelsen på en sadel

En sadel har i grove træk to mål (i hvert fald hvad folk er opmærksomme på). Det ene er sadlens brede og den bliver målt i størrelse på bommen – størrelsen på bommen vælges ud fra hestens form og derfor bliver det ikke forklaret her. Længden på sadlen skal findes efter både rytterens og hestens behov. Nogle heste har ikke et særligt stort sadelleje og derfor kan de ikke gå med en lang sadel. En anden faktor for sadlens længde er, at den skal passe til rytterens bagdel. Man kan derfor komme i bekneb, hvis man er en stor rytter på en hest med et lille sadelleje.

Danskerne bruger størrelse 17″ i sadel

I rigtig mange år har stort set alle danskere brugt størrelse 17″ i sadel og det kan man jo undre sig over, når man ser på forskellen i størrelserne på folk. Der er rigtig stor forskel på størrelsen på bagdelen på en ultra slim og muskuløs teenager og så en kvinde, som har fået sat noget bagdel til igennem årene. Heldigvis er flere også blevet opmærksom på det og derfor kan man i dag også finde både 18″ og 19″ sadler på markedet. De sidste kan dog være svære at få fat i og det er også langt fra alle producenter, som laver sadler i den størrelse.

Der skal være plads fri i sadlen

Når man skal vælge sig en dressursadel, så er det lidt svært at komme med en gylden regel for, hvor meget plads der skal være fri i sadlen. I “gamle” dage sagde man, at man skulle kunne lægge en flad hånd på bagsvidslen, når man sad i sadlen. I dag er der kommet helt andre typer sadler og nogle er med meget dybt sæde. Det betyder, at der skal være endnu mere plads fri i sadlen, hvis man måler det på, hvor meget der er fri af bagsvidslen. Hvis du er i tvivl, så kontakt en kyndig person og få råd. Det giver nemlig ingen mening, at man bruger 15K+ på en dressursadel og får den tilpasset til hesten, hvis man så bagefter sidder alt for langt tilbage i sadlen og dermed flytter vægten tilbage i sadlen og derved skaber ubalance.

Skriv et svar