Korrekt placering af sadlen

At placere sin sadel korrekt på hesten er vigtigt i forhold til komfort for både hest og rytter. I denne artikel fokuserer vi udelukkende på dressursadler og derfor kan alle guidelines ikke benyttes fx til en springsadel.

Hestens anatomi

Heste er ikke ens og derfor er det, som der bliver skrevet i denne artikel kun en rettesnor for, hvordan man kan se, hvordan en sadel skal ligge. Der vil være tilfælde, hvor disse huskeregler og gode råd ikke kan bruges.

Hvor langt fremme skal en dressursadel ligge?

En sadel skal som udgangspunkt ligge lige bag hestens skulder. Hvis der er tale om en dressursadel, så kan man næsten altid gå efter, at man skal kunne have 2-3 fingre mellem sadlen og hesten skulder, når denne er spændt fast.

Det som er vigtigt i forhold til, hvor langt fremme en sadel ligger er, at den gerne skulle blive liggende og ikke glide frem. Hvis sadlen glider frem under ridning, så er der stor fare for, at hårene under sadlen krøller og øger risikoen for sadelsår. Underlag og andet kan også krølle og skabe skader på hesten, hvis sadlen glider frem. Hvis sadlen ikke bliver liggende der, hvor man lægger den, så ligger den enten det forkerte sted og ellers passer sadlen ikke til hesten.

Hvis en sadel glider tilbage, så skaber det sjældent sår på hesten, men hvis den glider for langt tilbage, så kan det til gengæld give hesten rygproblemer på sigt.

Hvor langt tilbage skal en dressursadel ligge

Der er stor forskel på heste og man er nødt til at være opmærksom på, at ikke alle heste har en ryg, som passer til en stor sadel.

Så selvman man måske selv har brug for en 18 eller 19″ sadel, så er det ikke sikker, at denne kan ligge på hestens ryg. Det derfor rigtigt vigtigt, at man huske at tjekke, hvor langt sadlen kommer tilbage på hesten, når den ligger det rigtige sted fortil.

Man siger, at en dressursadel ikke må ligger bag hestens sidste ribben. Hvis du ikke kan mærke spidsen af din hests ribben, så tag et kig på et skelet fra en hest og se, hvordan ribbenene sidder på en hest og prøv at overføre det til din egen hest.

Den naturlige placering af sadlen

Langt de fleste trækker bare deres sadel hen, så den naturligt ligger på hestens dybeste punkt. Dette gør i mange tilfælde, at sadlen kommer til at ligge for langt tilbage på hesten. Så husk at måle efter fortil, at sadlen ligger nogenlunde i nærheden af hestens skulder. Skulderen og musklerne i skulderen er det eneste, som naturligt kan holde din sadel på plads på hesten.

Hvis du skal have din sadel til at blive liggende for langt tilbage på hesten, så er der kun en ting til at holde sadlen på plads og det er overdrevet fastspænding og det er langt fra behageligt for hesten.

Heste er individuelle

Når man så har styr på alle reglerne for at lægge en dressursadel på, så er det naturligvis altid vigtigt at man også kigger på hesten som individuel og sikrer sig, at sadlen ikke generer på den givne hest.

Nogle heste har fx meget store muskler ved skuldrene og så er man nødt til at tage hensyn til dem. Jeg har forsøgt at illustrere det med et par billeder herunder. Bemærk den røde og den lilla farve – det er oftest her, at udfordringerne er størst.

Nå man kigger på muskulaturen, så er det vigtigt at have for øje, at en løs sadelklap ikke generer en muskel, men den må ikke ligge under gjorden.

Korrekt placering i forhold til gjorden

Gjorden fra dressursadlen skal så vidt muligt falde naturligt omkring hesten og ikke tvinges hverken frem eller tilbage.
En korrekt placeret gjord ligger ca en hånds bredde fra hesten forben.

Når man har spændt hestens gjord, så kan man med fordel løfte hestens forben og trække det frem, så man lige kan sikre sig, at huden ikke folder under.

Hvis man har en hest, som er meget tyk, så ser man tit, at gjorden bliver presset frem mod hestens forben. Dette medfører ofte sår og for at forebygge det, så kan det anbefales, at man bruger lammeskind eller andet til at forebygge gnavesår.

Herunder ses tydeligt, hvordan en korrekt gjord er placeret.

Professionel hjælp

Hvis du ikke selv er så meget ind i det med at finde den rigtige sadel og få den placeret korrekt, så kan jeg varmt anbefale, at du tager fat i en fagperson og får dem til at hjælpe dig med at finde en sadel som passer og med at vise dig, hvor sadlen skal ligger.

Fx kan man hos firmaet LifeHorse prøve en masse forskellige sadler fra Equipe – du kan se mere om det her

Skriv et svar